dimecres, 9 de maig del 2012

Emigrantes - Shaun Tan

Duc dues sessions treballant la lectura sense paraules - bé, avui n'he introduït algunes. La idea és ajudar a comprendre que llegir no sempre va relacionat amb les paraules.

Estic utilitzant un llibre que fa temps que tenc per casa, és de l'il·lustrador Shaun Tan, qui aconsegueix explicar una història d'emigració sense fer servir cap paraula. És un llibre molt recomanable, i va venir-me al cap ben aviat donat la majoria de persones migrants que acudeixen al taller. Crec que és una història que es senten molt seva, de fet dona molt de peu a xerrar... tal vegada una mica massa llarga i poètica.

La història narra l'aventura d'un home que deixa en darrera la seva família i el seu país ple de pors per anar a guanyar-se la vida en un món nou. Les il·lustracions ens fan partícips de les seves impressions i dificultats així com dels seus avanços... no us avanço el final perquè vull que us el llegiu...

Algunes de les pàgines són especialment interessants per a les sessions del taller perquè exposen les dificultats per introduir-se a una nova cultura, amb uns costums i idioma propi. Us deixo aquí amb una de les pàgines on s'explica la seva primera feina a la nova ciutat... fixeu-vos com penja el cartell.


La dinàmica de les sessions és anar llegint les imatges, pel que faig servir una gran pantalla on passo les pàgines a les que he anat fent fotografies - ups! copyright? Els demano que vagin explicant el què entenen i, els acosto també el llibre per a que utilitzin el document original.

Cercant les imatges, he trobat també un exercici d'uns alumnes de batxillerat que editaren uns vídeos a partir dels diferents capítols del llibre, amb una veu en off que narra la història. Us enganxo aquí el primer de la sèrie.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada