dijous, 17 de maig del 2012

Obrir el taller al voluntariat

Els serveis mantinguts amb fons públics estan de retallada total, situacions que abans es consideraven de risc han caigut en situacions d'exclusió social, la formació és clau per accedir al mercat laboral. Aquests tres factors marquen profundament el marc d'intervenció del taller. Les persones que hi participen són usuaries dels serveis socials o grans dependents de serveis públics, les seves situacions personals són molt fràgils i tenen grans mancances que no els permeten accedir a la formació mínima demandada pel mercat laboral.

Certament són persones supervivents i el seu grau de compromís amb el taller, tenint en compte tot això és gran. Moltes vegades, però les seves dificultats influeixen negativament sobre el seu aprenentatge.

Amb tot, el taller els ofereix tres hores de formació a la setmana - abans de les retallades éren quatre hores i mitja. Penso que és un temps massa limitat, donat que s'evita carregar de tasques per fer a casa i que moltes vegades necessiten el suport educatiu per resoldre les situacions d'aprenentatge que se'ls plantegen.

Una de les propostes que he llançat durant les reflexions amb la tutora és la possibilitat de plantejar a la direcció l'apertura del servei al voluntariat mitjançant l'Agència de Voluntariat de Palma. La idea que proposo és organitzar unes sessions formatives destinades a les persones interessades en fer voluntariat d'alfabetització i després configurar una ampliació de l'horari comtant amb l'ajuda de les persones interessades. Fa anys vaig llegir sobre aquest plantejament aplicat a classes de suport escolar en una barriada d'una ciutat estatunidensa, però no he pogut recuperar-ne la referència.

De fa algun temps, des del servei d'orientació laboral hem començat a pensar en el voluntariat com una forma d'aturar els processos de degradació personal que suposa la desocupació de llarga durada.

Així, aquesta estratègia podria resoldre dues situacions amb una: a la vegada que aportem formació i fomentam l'assumpció de responsabilitats, millorem l'atenció a les persones en procés d'alfabetització.

En tot cas, hem acordat desenvolupar la proposta durant l'estiu, de cara al darrer trimestre d'aquest any.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada